{ "title": "Varikosel Ameliyatının Riskleri", "image": "https://www.varikosel.gen.tr/images/varikosel-ameliyatinin-riskleri.gif", "date": "19.01.2024 01:26:10", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Varikosel ameliyatının riskleri, hiç bulunmamaktadır. Kısırlığa veya zaman zaman testislerde ağrıya neden olan varikosel hastalığının mikro cerrahi yöntemiyle tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmediği sürece büyük oranda sağlık sorunu oluşturmayacaktır ama kısırlığa neden olacaktır. Bu nedenle varikosel olan hastanın çocuk sahibi olabilmesi için hiçbir surette riski olmayan bu ameliyatı yaptırması gerekmektedir.

Varikosel Ameliyatının Riski Neden Yoktur?

Mikroskop eşliğinde yapılan cerrahi müdahale ile kasıkta bulunan damarlar sadece bağlanır. Toplardamarlarda yapılan bu işlem testise giden damarları asla etkilemez. Bu nedenle kısırlığa neden olabilecek bir uygulamada bulunulmaz. Tam tersine kısırlığa çözüm olarak bu ameliyat yapılır.

Varikosel, zamanla testislerdeki toplardamarların genişlemesi sonucu toplardamar kapakçığının işlevini yitirmesiyle geriye kaçan kirli kanların meydana getirdiği varisleşmedir. Mikro cerrahi yöntemiyle bu varisleşen toplardamarlar bağlanır ve zamanla varis eriyerek normal hale döner. Testisten çıkış damarları olduğu için olumsuz giden durumda bile kesinlikle kısırlığa neden olabilecek veya kişinin sağlığına zarar verecek sonuçlar doğurmaz. Fakat her varikosel ameliyatı olan kişinin kısırlıktan kurulacağı gibi kesin bir durum söz konusu değildir. Başarı %85 gibi yüksek bir oran olmasına rağmen kısırlığın sebebinin altında farklı sağlık sorunu varsa bu ameliyatın yapılması tek çözüm olmaz.

Varikosel ameliyatı olduktan sonra sperm sayınız ve spermlerin hareketliliği artacaktır. Ameliyatın spermler üzerinde de olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Ameliyat olduktan üç ay sonra spermleri kontrol ettirdiğinizde farkın ne olduğunu göreceksiniz.

Varikosel ameliyatının riskinden korkanlar için yapılan bir araştırmadan bahsedelim. Türkiye'de varikosel hastalığı olan kişilerin oldukları ameliyat sonrası %85'inin ameliyatının başarılı olduğu ve kısırlıktan kurtulduğu, %98'inin başarılı olduğu fakat kısırlık sebebinin altında başka bir hastalık yattığı için kısırlıktan kurtulamadığı ve %2'sinin başarısız bir ameliyat geçirdiği fakat başarısız geçen ameliyat sonrası hiçbir rahatsızlığa sebep olmadığı tespit edilmiştir.
" } ] }