{ "title": "Varikosel Embolizasyonu", "image": "https://www.varikosel.gen.tr/images/varikosel-embolizasyonu.gif", "date": "22.01.2024 01:32:06", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "Varikosel Embolizasyonu, uzun zamandır kullanılan bir tedavi yöntemidir ama son 10 yıl içerisinde kendini tam anlamıyla ispatlamıştır. Bu tedavi yönteminin en büyük avantajı ise testisde bulunan ve reflüye dönüşmüş olan damarın tespit edilebilmesidir. Böylelikle varikosel sorununa neden olan damar kapatılırken, diğer sağlıklı olan ve işlevini gerçekleştiren damarlara dokunulmayacaktır. Varikosel embolizasyonun bir diğer ve en büyük avantajı ise kişiye bir iğne yapılıp sadece bölgenin uyuşturulması ve tedavi olan kişinin 2-3 saat sonrasında taburcu olabilmesidir. Ayrıca ameliyatın ardından enfeksiyon ve testislerde hasar gerçekleşmemiş olması ve hidrosel gibi sorunların görülmemesi en büyük avantajlar arasındadır.

Ayriyeten varikosel sorunu yaşayıp da tedavi olacak kişilere sunulan iki tedavi şıkkı arasında kişilerin çoğunluğunun embolizasyon yöntemini tercih ettikleri ispatlanmıştır. Bu yöntem diğer tedavi yöntemi olan cerrahi operasyona göre daha az risk taşımaktadır. Cerrahi operasyon ile tedavi sırasında bazı sorunlar ile karşılaşmak olağandır. Bu sorunların başında da organın hasar görmesi yer almaktadır. Eğer organ ciddi derecede hasar görmüş ise organın bölgeden alınma ihtimali de yüksek olmaktadır.

Varikosel Embolizasyon Nasıl Uygulanır?

Varikosel embolizasyon, kişiye radyologlar tarafından uygulanır ve anjiografi cihazı eşliğinde işlem gerçekleşir. Bu yöntem uygulanırken ilk olarak rahatsız olan kişinin koltuk altında veya kasık bölgesi uyuşturulup, testislerin bulunduğu bölgeye ultrason ekip eşliğinde bir kılıf yerleştirilir. Ardından katates ile varikoselin yer aldığı bölgeye girilip toplar damarlara ulaşılır ve kişinin derin nefesler, alıp vermesi istenir. Nefes uygulamasının arkasında kişinin ıkınması istenir ve hastanın ıkınmasınmasını istemekte ki maksatta toplar damarların kendini belli etmesidir. Ikınma esnasında valsava manevrası gerçekleşir ve o esnada kişinin hastalıklı olan damarı yani 'reflü' meydana gelir. Doktor bu esnasında reflüyü görür ve özel bir boya ile hastalıklı olan damarın üzerini işaretler. Bu işaretleme yöntemi de ultrason ile bakıldığında diğer damarlardan boyalı olan damarın yani reflü olmuş olan damarın rahatlıkla ayırt edilip kolaylıkla incelenmesi içindir.

Tespit edilen damarlar, koil adı verilen tıbbi teller ile tıkatılır. Tıkanma işleminin arkasından toplardamarların üzerine bir madde enjekte edilir ve reflüyi oluşturan damar ile diğer damarların bağlantısı kesilir. Bu da yok edilen varikoselin ileri ki dönemlerde tekrarlamaması için uygulanmaktadır.

Embolizasyon sonrasına hastanın tekrar ıkınması istenir ve bölgeyi tekrardan bakılıp, bölgeye o özel boyadan verilir. Bu da başka varikosel olup olmadığı anlamak için uygulanmaktadır. Eğer bölgede başka varikosel kalmamış ise katater dışarı alıp tedavi sonlandırılır. Tedavinin ardından hastaya açılan damar girişi kapatılır ve tıbbi bir bant yapıştırılır. Kasık bölgesinden uygulanılan işlemin ardından kişi 5-6 saat sonra taburcu edilirken, koltuk altından yapılan işlem sonrasında ise 1-2 sonra kişi taburcu edilmektedir.

Varikosel Embolizasyon Avantajları
" } ] }